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A ICPA revised its Code of Professional Conduct 
(Code) effective Dec. 15, 2014, and has since 
added additional interpretations that affect 
CPA practitioners, including several that impact 

independence issues. This article discusses independence as it is 
affected by:
•	 Mergers and acquisitions
•	 Employment and association situations
•	 Breaches
•	 Commission and referral fees

1.220.040 - Firm Mergers and Acquisitions 
This Interpretation addresses needed safeguards for when 

threats arise when one CPA firm merges or acquires another firm 
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(collectively a “merger”). The threat arises when a partner or 
professional employee of one firm has a prohibited relationship 
with an entity that is the other firm’s attest client. The typical 
prohibited relationship includes association as a manager, director, 
officer, employee, promoter, underwriter, voting trustee, trustee of 
an entity’s pension or profit sharing plan, or in any other capacity 
as a member of management for the period covered by the financial 
statements or the period of the professional engagement.

The Interpretation provides that threats will be at an acceptable 
level if all of the following safeguards are put in place:

a.	 Terminate the prohibited relationship prior to the merger or 
acquisition closing date;

b.	 Isolate the partner or professional employee from the attest 
engagement and position of influence over the engagement team;
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c.	 Implement the safeguards appropriate for a former attest client 
employee listed in Code paragraph 1.277.010.04 prior to the 
merger or acquisition closing date (e.g., the covered member 
disposes of any direct financial interest or material indirect 
financial interests in the attest entity client, and collects or repays 
any loans to or from the attest entity client, except for those 
specifically permitted or grandfathered by the interpretations 
of the Loans, Leases, and Guarantees);

d.	 Appoint a responsible individual to assess whether the threat 
was reduced to an acceptable level; and

e.	 Discuss prior to issuing the attest report by the responsible 
individual with those charged with governance as to the 
safeguards applied. [Code 1.220.040.03]

The threat to independence also could arise if a merger member 
performed bookkeeping or other nonattest services for the other 
member’s attest client [Code 1.295]. Here, the parties should 
identify the acquirer and acquiree firms. Code section 1.220.040.02 
refers to paragraph 11-15 of FASB ASC 805-10-55 to make this 
determination. If the acquirer provided prohibited (e.g., appraisal, 
valuation or internal audit) nonattest services, and it is not possible 
to attain an acceptable level of threat, the member cannot provide 
the attest service. Acquirees providing prohibited nonattest services 
should establish safeguards by applying all of the following:
•	 Terminate the banned nonattest services before the merger or 

acquisition closing date;
•	 Participators in providing the prohibited nonattest services 

must not be on the attest engagement team nor in a position to 
influence the attest engagement; and

•	 Perform an assessment as to the level of the threat and the 
adequacy of any safeguards [Code 1.220.040.07].

The Interpretation also calls for considering the following in the 
evaluation process:
•	 Whether the nonattest services or the results will be subject to 

attest procedures;

•	 The significance of the results of the nonattest services to the 
attest financial statements;

•	 The attest client’s management’s involvement and skills in 
overseeing the services; and

•	 Whether the nonattest services involved an assumption of 
management responsibility. [Code 1.220.040.08]

The overall process evaluates the level of threat before determining 
whether the firm can reach an acceptable level of safeguards, 
including reviewing the situation with those in the firm charged 
with governance. The Interpretation also cautions that other 
interests and relationships with an attest client can create threats 
for the CPA to consider, such as relationships with close relatives 
holding key attest client positions; e.g., a CPA firm’s manager 
married to a new audit client’s controller.1

1.275.005 - Simultaneous Employment or Association with 
an Attest Client

This section examines issues when a CPA works concurrently 
for both a CPA firm and a firm’s attest client as a director, officer, 
employee, promoter, underwriter, voting trustee, trustee of the attest 
client’s pension or profit-sharing trust, or equivalent member of 
client management during the financial statements or engagement 
periods. It provides that the threats in such situations cannot be 
at an acceptable level and that no safeguards would be adequate; 
independence would be impaired. However, it provides a carve-out for 
educational institutions. A CPA firm employee can serve concurrently 
as an adjunct faculty member of the employer-CPA firm’s educational 
institution attest client, as long as the firm employee:
•	 Holds no key position at the educational institution;
•	 Is not part of the attest engagement team;
•	 Is not in a position to influence the client’s attest engagement;
•	 Works for the educational institution only on a part-time and 

non-tenure basis;
•	 Does not participate in the educational institution’s required 

employee benefit plans, unless participation is required; and
•	 Assumes no management or policy responsibilities for the 

educational institution. (Code 1.275.005.03)

Code 1.275 deals specifically with such other attest client 
employment situations as:
•	 1.275.010 – Honorary Director or Trustee of a Not-for-Profit 

Organization
•	 1.275.015 – Member of Advisory Board
•	 1.275.020 – Member of Governmental Advisory Committee
•	 1.275.025 – Individual in a Campaign Treasurer or Similar 

Financial Position
•	 1.275.030 – Member of Federated Fund-Raising Organization
•	 1.275.035 – Member of Organization that Receives Funds From 

Fund-Raising Organization

continued on next page

THE FIRST STEP WHEN A BREACH 
OCCURS IS COMMUNICATION.
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The Code also discusses, separately, Former Employment or 
Association With an Attest Client (Code1.277) and Subsequent 
Employment or Association With an Attest Client (Code1.279). 
The Code refers to non-authoritative guidance for many such 
relationships.

1.298 - Breach of Independence
This guidance, effective March 31, 2016, addresses situations 

where a CPA firm finds that its employees have breached attest 
engagement independence standards; e.g., purchased a client’s 
stock. It helps assess the consequences of a breach and its effect on 
the attest engagement team’s integrity, objectivity and professional 
skepticism – and provides specific actions upon finding the breach. 
The guidance is founded on the requirements under Quality 
Control [QC] section 10, A Firm’s System of Quality Control 
(AICPA, Professional Standards) for a firm to establish policies and 
procedures designed to provide reasonable assurance that the firm, 
its personnel, and others subject to independence requirements, 
maintain those standards. 

The Interpretation culls out two types of breaches: (1) those 
that can significantly compromise the engagement team’s 
integrity, objectivity and professional skepticism, and (2) where 
an engagement partner or individual in a position to influence the 
attest engagement (1) commits or (2) knows about a breach but fails 
to deal with it. The first type can terminate the attest engagement 
and the second creates a rebuttable presumption that the game is 
over.

The first step when a breach occurs is communication. The 
information should be provided to the attest engagement partner 
or an individual with responsibility for independence policies and 
procedures, who should inform all appropriate parties that the 
issue affects. This individual should be satisfied that the interest or 
relationship that caused the breach was terminated, suspended or 
eliminated, and should address the consequences of the breach.

The significance of the breach should be evaluated, considering 
factors such as:
•	 The nature and duration of the breach;
•	 The number and nature of prior breaches with respect to the 

current attest engagement;
•	 Whether someone knew the details of the breach;
•	 Whether the individual who caused the breach is a member of 

the attest engagement team or another individual for whom 
there are independence requirements;

•	 The individual’s role if the breach relates to a member of the 
attest engagement team;

•	 If the breach was caused by nonattest services, the effect of the 
service on the accounting records or the attest client’s financial 
statements;

•	 Whether a firm partner or partner equivalent knew about the 
breach and did not promptly communicate to an appropriate 
individual within the firm;

•	 Whether the breach involved solely an affiliate of a financial 
statement attest client and, if so, the nature of the affiliate 
relationship; and

•	 The extent of self-interest, advocacy, undue influence, or other 
threats from the breach (Code 1.298.010.07).

While many appropriate actions exist, the key is whether some 
action will be sufficient to overcome the effects of the breach. 
Actions that should be considered include:
•	 Remove the relevant individual from the engagement;
•	 Have different people re-perform any questionable work;
•	 Recommend the client hire another firm to re-perform any 

questionable work; or
•	 Engage another firm to deal with questionable nonattest services 

(Code 1.298.010.09).

If no available action can overcome the effects of the breach, the 
firm may need to terminate the engagement. However, there are 
situations where laws or regulations do not permit termination. It 
is critical to be aware of any such situations and any reporting or 
disclosure requirements.

The guidance in this area is extensive. The material in 
the Code should be consulted upon the discovery of any 
independence breach.

1.520 - Commissions and Referral Fees
While not under the independence rules, the subject of 

commissions and referral fees still forms much concern for CPA 
attesters. In general, a CPA can receive commissions for referring 
products or services; a CPA can also accept a referral fee for 
recommending or referring a CPA to any person or entity or pay a 
referral fee to obtain a client. 

A commission is deemed as received upon completing the service. 
The Interpretation gives the example of a fixed percentage of a future 
renewal insurance policy premium as received when the policy is 
originally sold. (Thus future commissions do not affect future 
periods’ engagement.) It also distinguishes a spouse’s commissions 
when such activities are separate from the CPA’s practice and the 
CPA is not significantly involved in those activities.
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Footnotes

1.	 See Code 1.270 – Family Relationships with 
attest Clients.

2.	 Code 1.520.060.01

3.	 Code 1.520.070.01
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While as a general principle commissions 
and referral fees are allowable, they are 
prohibited if they involve a client for 
whom the CPA provides an audit or review 
of financial statements. A CPA providing 
compiled financial statements that a third 
party might expect to use can accept such 
commissions and referral fees only if the 
compiled statements disclosed a lack of the 
CPA’s independence therein.

It is important to recognize two 
exceptions to the above prohibitions. First, 
if a member purchases a product, taking 
title to the product and assuming all the 
associated risks of ownership, any profit 
the member receives on reselling to a client 
would not constitute a commission.2

Second, if in providing professional 
services to a client, a member subcontracts 
the services of another person or entity, any 
mark-up of the cost of the subcontracted 
services would not constitute a 
commission.3 Under these circumstances, 
there would be no prohibitive effect on an 
attest engagement.

Where the commissions and referral 
fees are allowable, the CPA must disclose 
their existence to the client. Effective 
with commissions and referral fees in 
arrangements entered into on or after Jan. 
31, 2017, the disclosure is required to be 
in writing.

Ethics Resolution
These four areas provide guidance to help 

resolve some potential ethical questions 
regarding a member’s independence. 
The revised Code provides relatively easy 
access to search for rules and guidance on 
all ethics questions and is available at the 
following website:

http ://www.a icpa .org/R esearch/
Standards/CodeofConduct/Downloadab
leDocuments/2014December15Content
Asof2016June21CodeofConduct.pdf.� n




